Shindo® Halipysäkki

Halipysäkki on lasten shindoa yhdessä luottoaikuisen kanssa, usein äidin, isän tai isovanhemman kanssa. Halipysäkki on kehollisia tunnetaitoleikkejä, sensomotorisia harjoituksia, rauhoittumishetkiä – hengitys mukana. 

Halipysäkkiä ohjataan korkeintaan kymmenen lapsen ja vanhemman ryhmissä. Halipysäkin kesto on usein 45 minuutista tuntiin. Kesto riippuu siitä, minkä ikäisille Halipysäkkiä ohjataan – pienemmät jaksavat ehkä lyhyemmän aikaa kuin isommat. Halipysäkin lopuksi lapsi saattaa rentoutua niin että nukahtaa.

Yksikin tapaamiskerta on jo hyvä, ja lapsi voi siitä hyötyä. Viiden kerran kurssi on tavoiteltava määrä. Kansalaisopistoissa on viiden kerran Halipysäkeistä hyviä kokemuksia.

Millaisessa tilassa Halipysäkki tapahtuu?

Halipysäkki on hyvä järjestää tilassa, joka on juuri sopiva ryhmän kokoon. Liian iso ja kaikuva tila houkuttaa esimerkiksi juoksemiseen ja kiljumiseen. Hyvä tila on selkeä eikä siellä ole ylimääräisiä virikkeitä, lasten huomiota vieviä asioita, vaikkapa puolapuita tai riippuköysiä. Paras tila viihtyisä ja rentouttava. Vessan on hyvä oll lähellä.

Miten Halipysäkki sopii lapselle?

Shindo-menetelmään perustuva Halipysäkki tutustuttaa shindoon ja antaa toimivan tavan lisätä myötätunnon ja huomioimisen tapoja. Menetelmä opettaa lapselle kosketustaitoja ja lapsi oppii tunnistamaan omat rajat sekä turvalliset taidot. 

Myös pienet 4–12-vuotiaat lapset hyötyvät shindon vaikutuksista kehoon ja mieleen. Harjoittelussa ovat avainsanoja rentous, luonnollisuus ja omien voimavarojen tunnistaminen. Shindo antaa Halipysäkillä ideoita kehollisiin tarinoihin. 

Halipysäkillä ei opeteta shindoa, periaatteet sen rentoudesta tulevat esiin leikillisissä harjoituksissa, jotka hoitavat huomaamatta.

Tutkimustieto tukee turvallisen kosketuksen, halin ja hieronnan merkitystä lapsen kasvussa (mm. THL). Kosketuksen on todettu olevan elintärkeä, jopa ravintoakin tärkeämpi varhaisina kasvun vuosina. Rentoutumisen ja turvallisen kosketuksen on todettu tukevan myös keskittymistä ja muita oppimisen taitoja. Tämä tutkimustieto tukee myös Jomon-Shindo-menetelmän tavoitteita ja havaintoja sen vaikutuksista. Halipysäkin tarinallisten ja leikillisten harjoitusten tukemana keskittyminen ja tarkkaavuus ovat parantuneet vanhempien ja opettajien kertoman mukaan.

Toisen ihmisen kosketus ja lämpö on pienen ihmisen elinehto. Nykyinen kulttuurimme on pelästynyt kosketuksen ääri-ilmiöistä ja ohjeistaa mieluummin vetäytymään etäälle haavoittumisen pelosta. Korvaamattoman tärkeää myönteisen koskettamisen merkitystä tulisi lähestyä positiivisesti. Sitä voidaan muovata ohjaamalla ja opettamalla yksinkertaisia menetelmiä, jotka luovat luonnollisen ja turvallisen tavan toimia. 

Omien rajojen tunnistamista ja puolustamista voi opetella läheisten kanssa. Kunnioittava ja myönteinen kosketus tekee näkyväksi ja tukee turvan tunnetta. Tätä luonnollista kasvulle tärkeää rentoutumisen tukea harjoitellaan yhdessä Halipysäkillä.

Kenelle Halipysäkki sopii?

Halipysäkki sopii kaikille lapsille, heidän vanhemmilleen ja huoltajilleen sekä lasten isovanhemmille ja tärkeille luottoaikuisille, ja lapsi ja aikuinen tekevät koko ajan asioita yhdessä. Halipysäkki on tarinallinen. Yksi kerta on aina yksi tarina, ja tarinan eri kohdissa lapsi ja aikuinen tekevät yhdessä erilaisia shindo-venytyksiä yhdessä tai erilaisia harjoituksia tehdään ryhmässä.

Mikä on Halipysäkin tavoite?

Halipysäkin harjoitteissa opitaan ihmettelemään omaa kehoa ja kuuntelemaan sen viestejä. Rentoutta harjoitellaan aistimaan, ja aistien herättely auttaa keskittymään ja rauhoittumaan. Tunnetusti keskittyminen ja tarkkaavuus ovat oppimiselle tärkeitä taitoja, joita voidaan yhdessä vahvistaa. Yhteisissä harjoituksissa opitaan lisää vuorovaikutuksen keinoja kunnioittavan kosketuksen avulla. Sanojen lisäksi luemme sanatonta viestintää.

Halipysäkin sisältö:

  • Rentous – kaikki alkaa rennosta olosta.
  • Joustavuus – kehon ja mielen venyttelyä, hassuttelua ja huumoria.
  • Tasapainoa – harmoniaa, leikin ja levon vuorottelua.
  • Hengitys – elämän rytmiä ja uutta energiaa, lapselta aikuiselle ja aikuiselta lapselle.
  • Keskittyminen – pysähtymistä, läsnäoloa ja ihmettelyä.

Miksi Halipysäkki onnistuu kanssani?

Olen rento ja rohkea. Uskallan olla juuri sellainen kuin olen ja heittää itseni peliin. En esitä mitään, vaan olen luonnollinen. Otan rohkeasti vastaan kaiken, mitä eteen tulee. Siksi olen hyvä toimimaan myös lasten kanssa. Otan huomioon arvostavasti kaikki lapset, katson lasta silmiin ja osoitan hänelle, että hän on tärkeä. Silloin kaikki lapset tulevat huomioiduksi, mikä on myös Halipysäkin tärkeä tehtävä. Ratkaisukeskeinen koulutukseni ja työskentelyotteeni tulee tässä hyvin esiin.

Kiinnostuitko? Ota rohkeasti yhteyttä, niin jutellaan lisää.

>> 050 338 0521
>> terhi-maria@askelmuutokseen.fi